ענף הבנייה בישראל מציע עשרות אלפי בעלי מקצוע שונים שעוסקים בתחום, כאשר רק חלק מהם בעלי תעודת קבלן רשום. תעודה זו היא חותמת של אמינות ואיכות ליכולות שלהם בתחום הבנייה ונחשבת מטרה עבור רוב העוסקים בתחום זה. יש בחוק תקנות שיש לעמוד בהן כדי להיות קבלן רשום וכדאי שתכירו אותן.
רוב העוסקים בענף הבנייה הם לא כאלו שיש להם תעודות מקצוע המעידות על הסמכה או הכשרה בתחום העיסוק שלהם, אך לצידם יש גם כאלו שיש להם את התעודות הללו. בשני המקרים אין גוף שמפקח על היכולות המקצועיות שלהם או על רמת האמינות שלהם כלפי הלקוחות.
הדרך היחידה לקבל "חותמת איכות" כלשהי היא הופעה שלהם בפנקס הקבלנים הרשומים בישראל. על מנת שיוכלו להופיע בפנקס הם חייבים לעמוד במספר תקנות רישום קבלנים שנקבעו בחוק ומעניקים להם סוג של גושפנקא מקצועית לצד יתרונות רבים נוספים. השלב הבא שיוכלו לשאוף אליו קבלנים רשומים הוא להיות קבלן מוכר.
מה הם תקנות רישום קבלנים לקבלן מוכר?
רישום בתור קבלן רשום דורש עמידה בתנאים שמוגדרים בחוק ומאפשרים רישום והופעה בפנקס הקבלנים. התנאים הבסיסיים הם להיות בעלי הסמכה של מפקח עבודה, אדריכל או מהנדס בנייה. לאחרונה נוצרה אפשרות גם לשיפוצניקים עם ניסיון לקבל תעודת קבלן רשום בתחום שלהם.
ברגע שיש רישום של קבלן רשום תחת סיווג כלשהו או קבלן כללי, אפשר לעבוד בהיקפים גדולים יותר, להעסיק עובדים זרים (מהשטחים וכו'), להשתתף במכרזים של מוסדות וארגונים וגם לזכות בחותמת אמינות בענף שסובל מתדמית שאיננה חיובית במקרים רבים. המעבר לרישום בתור קבלן מוכר מאפשר גם השתתפות בעבודות ממשלתיות שהן לרוב בהיקפים גדולים מאוד ועם אפשרות לרווחים גבוהים יותר.
קבלן מוכר לעבודות ממשלתיות יכול ליטול חלק בפרויקטים של חברת חשמל, מקורות, רכבת ישראל, משרדי ממשלה שונים ועוד.
התקנות קובעות כמה תנאים לרישום בתור קבלן מוכר:
- רישום קיים בתור קבלן רשום בפנקס הקבלנים
- עמידה בעבודות בהיקפים הולכים וגדלים באופן קבוע ולאורך זמן
- הצגה של מסמכים שונים הנוגעים לפיננסיים, הסכמי עבודה והסכמי העסקה
- ביצוע של לפחות 2 פרויקטים בהיקפים גדולים ב 6 שנים אחרונות והצגת כתבי כמויות שלהם
- ראיון אישי עם הקבלן המועמד לרישום בתור קבלן מוכר (ברוב המקרים)
תקנות אלו מיועדות כדי למנוע מחאפרים או קבלנים "קטנים" להשתתף במכרזים ממשלתיים גדולים שיש בהם מורכבות והשקעה כספית גדולה בד"כ.
לסיכום, רישום קבלן מוכר נעשה לרוב באמצעות חברות המתמחות בכך ומעניקות ליווי משפטי ומקצועי לכל אורך הדרך בתהליך הרישום. ניתן כמובן לנסות ולעשות זאת לבד, אך במקרים רבים הבירוקרטיה מערימה קשיים רבים והתהליך יהיה איטי יותר בדרך זאת. חברות שעוסקות בכך באופן שוטף מקצרות את התהליך ומציגות סיכויים גבוהים יותר לזכות ברישום המיוחל.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין רישום קבלנים אשר מעניק ליווי משפטי לקבלנים בהליכי רישום או סיווג קבלנים בפריסה ארצית.