אחת הזכויות הגדולות ביותר של כל עובד בישראל היא הזכות לשימוע לפני פיטורין. על כל מעסיק לערוך שימוע לעובד שמועמד לפיטורים, להשמיע לו את הסיבות לפטר אותו ולתת לו זכות לתת מענה לסיבות הללו ולהציג את עמדתו כדי להמשיך ולשמור על מקום העבודה שלו.
בישראל יש חוקים רבים המטיבים עם עובדים על פני המעסיקים שלהם. אנו ביסוד מדינה סוציאלית ולכן אלו הם פני הדברים מאז קום המדינה. אחת הזכויות הגדולות של כל עובד הוא חובת המעסיק לקבוע שימוע לפני פיטורים לאותו העובד.
מהו שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורים נועד עבור המעסיק והעובד. במהלך השימוע המעסיק מנמק בפני העובד את הסיבות לפיטורים שלו. מצד שני לעובד יש את האפשרות להשמיע טיעונים בעד המשך העבודה שלו אצל המעסיק ו/או מדוע הסיבות שציין המעסיק אינן נכונות או צודקות.
יש חשיבות רבה לעריכת שימוע על פי הגדרות החוק כדי לוודא שכל צד בשימוע זכה לאפשרות לטעון את הטיעונים שלו ולאחר מכן יקבל המעסיק את ההחלטה אם להמשיך את העסקת העובד או לפטר אותו בכל זאת, תוך ידיעה שלעובד יש אפשרות לפנות אל בית הדין לעבודה בעניין זה.
איך מתנהל הליך שימוע לפני פיטורים?
יש הגדרות ברורות איך עורכים שימוע לפני פיטורים וחשוב מאוד למעסיק לעמוד בתנאים שקובע החוק כיוון שהאחריות על כך היא שלו.
מה כולל תהליך שימוע לפני פיטורים:
- המעסיק מוסר לעובד זימון בכתב לשימוע בזמן סביר להתכונן אליו ותוך כדי פירוט הטענות נגד העובד בזימון. יש משמעות רבה למתן זמן מספיק לעובד להתכונן לשימוע ולכן נהוג לזמן את העובד בטווח של 2-3 ימי עבודה מראש, אלא אם מדובר במקרה חמור שמחייב שימוע בהליך מהיר יותר.
- במהלך השימוע רשאי העובד לצרף לפגישה אדם נוסף מטעמו. אדם זה יכול להיות חבר, קרוב משפחה, נציג וועד העובדים או עורך דין דיני עבודה. אין הם פעילים בשימוע אלא רק עדים לו. חשוב מאוד לקחת בחשבון שטענות שלא מעלה העובד במהלך השימוע לא יוכלו לעמוד לזכותו במידה ויתבע את המעסיק לאחר מכן על פיטורים מסיבה כזאת או אחרת.
- את השימוע יש לתעד באמצעות פרוטוקול שימוע בצורה ברורה ומסודרת שתאפשר למעסיק לעבור על הדברים לאחר מכן.
- לאחר השימוע על המעסיק לחשוב בכובד ראש ותוך כדי ניתוח כל הטענות שעלו בשימוע את המשך העסקתו של העובד. עליו לשקול ברצינות, כך על פי הכתוב בחוק, את המשך ההעסקה או הפיטורים של העובד ולא להגיע לשימוע עם החלטה סופית שכבר התקבלה.
- את ההליך מסיימים במתן תשובה של המעסיק לעובד בדבר ההחלטה שקיבל. החלטה זו צריכה להינתן בפרק זמן סביר ולרוב מקובל על טווח של 24-48 שעות לאחר השימוע.
הליך זה בעל חשיבות רבה עבור העובד (וגם למעסיק במקרים רבים) ולכן יש לנהל אותו בצורה תקינה.
האם שימוע מתקיים רק לפני פיטורים?
לא רבים יודעים זאת אך זכות השימוע עומדת לטובת העובד גם במקרים של העברה לתפקיד אחר, שינוי של היקף המשרה, שינוי של מקום העבודה או הפחתת שכר מטעם המעסיק.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורך דין דיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי בבתי הדין לעבודה. אם אתם מחפשים עו"ד דיני עבודה בחיפה או עו"ד דיני עבודה בקריות – שאול הוא הכתובת!