חברות הסלולר בישראל נמצאות בלחץ די גדול בחודשים האחרונים. מהרגע שחברת APPLE הודיעה שהיא משווקת את מכשירי אייפון 14 שלה (בארצות הברית בלבד לעת עתה) רק על בסיס ESIM, וללא צורך של כרטיס SIM פיזי, מדובר על רעידת אדמה בענף. עבור הצרכנים מדובר במהפכה חיובית אבל חברות התקשורת כמובן פחות מאושרות מכך.
חברת אפל היא החלוצה במהלכים רבים ששינו את עולם התקשורת כמו שהיכרנו אותו בעבר והיא עושה זאת שוב פעם. לאחרונה הודיעה החברה שכל המכשירים החדשים שלה בארה"ב יהיו על בסיס ESIM בלבד, סים וירטואלי, ולא יכללו יותר אפשרות של SIM פיזי.
כמובן שכל שאר החברות המובילות בענף יחקו את המהלך ויעברו מהפיזי לווירטואלי בשנה או שנתיים הקרובות לכל היותר. אמנם בשוק יש כבר כמות גדולה של מכשירים תומכים ב – ESIM, אבל הם רק תומכים בשיטה הזאת ועדיין נשענים על כרטיס SIM פיזי שמוגדר לשימוש ברשת התקשורת המקומית של הספק.
עבור חברות הסלולר בישראל מדובר במהלך מלחיץ מאוד ויש להם סיבה טובה לחשוש לפגיעה בהכנסות בשל כך.
מדוע חברות הסלולר בישראל חוששות ממהפכת ה ESIM?
החשש הגדול הוא מהיתרונות של ה ESIM עבור הצרכנים על חשבון המפעילות הוותיקות. היתרון המרכזי של ה ESIM הוא שבעל המכשיר יכול לנייד אותו מחברה אחת לאחרת בקלות ובלי צורך לחכות להחלפתSIM פיזי במכשיר שלו והגדרות מורכבות מעבר לכך. כמו כן השינוי הכי גדול, לפחות לעת עתה, הוא עבור כל מי שנוסעים לחוץ לארץ.
במשך שנים ארוכות חברות הסלולר בישראל גזרו קופון שמן על הטסים לחו"ל. כל מי שלא רצו להגיע למדינה זרה ולחפש חנות סלולר מקומית כדי לרכוש סים בכמה עשרות שקלים, נאלצו לשלם סכום כפול או משולש מכך לחברות הישראליות עבור אותו השירות. חבילות סלולר לחו"ל נחשבו ביצת זהב של החברות הללו לאורך שנים ארוכות.
היום, כל מי שיש בידו מכשיר חכם ומתקדם שתומך ב- ESIM יכול לקנות חבילות ESIM לחו"ל בסכום של דולרים בודדים לכל היותר ולקבל את אותו השירות שקודם לכן עלה לו בין עשרות ועד למאות שקלים.
את השירות ניתן לקבל באמצעות אפליקציות שזמינות לכולם כמו אייר אלו (Airalo) או וויפלי (Wifly) שנחשבות למובילות בענף ויש כמובן כמה נוספות שניתן למצוא בחנות האפליקציות או רשת האינטרנט.
דוגמא להבדלים במחירים אפשר לראות בקניית חבילת גלישה לטורקיה:
- $4.5 לחבילה עם 1 ג'יגה
- $8.5 לחבילה של 3 ג׳יגה
- $11.5 לחבילה של 5 ג׳יגה
המחירים משתנים אבל זהו רף המחירים המקובל. בחברות הישראליות העלות תהיה לפחות פי 3 ויותר מכך רק לצורך ההשוואה. כמו כן בתוספת של דולר או שניים אפשר לקבל את אותן חבילות לקבוצה של מעל 30 מדינות שונות באירופה ולא רק טורקיה לצורך העניין. הבדל עצום במחירים.
קל להבין שמדובר על מהפכה של ממש וסביר להניח שכל המכשירים יהיו רק על בסיס ESIM בעוד שנתיים לכל היותר עבור הישראלים שרוצים לקנות חבילת גלישה בחו"ל זאת ברכב ואילו חברות הסלולר יהיו חייבות להתאים את עצמן לעידן הנוכחי.
המאמר נכתב בשיתוף עם אתר eSIM Plans אשר סוקר ומשווה בין חבילות eSIM במטרה למצוא את החבילה הזולה ביותר. חבילת גלישה לארה"ב או חבילת גלישה לספרד מבוססת eSIM יכולה לחסוך למשפחה ממוצעת בישראל יותר מ – 70% מעלויות התקשורת. אל תצאו פראיירים!