גביית צ'קים חוזרים איננה עניין של מה בכך. בישראל יש הגנות רבות על חייבים ולכן על הנושים לנקוט בהליך העומד בתנאי החוק כדי להשיג את מבוקשם. ההמלצה היא לעשות זאת באמצעות עורך דין לגביית חובות אשר מכיר את מערכת החוק בישראל ואת הדרכים היעילות ביותר לגביית צ'קים חוזרים. במידת הצורך ניתן לפנות לשירותי הוצאה לפועל.
צקים חוזרים הם מכת מדינה גם בשנת 2023. למרות שנדמה שירד ערכם של הצ'קים במגזר העסקי, מתברר שרבים עדיין עושים בהם שימוש באופן שוטף ולא פעם יש בעיות בשל כך.
מדוע צ'קים הם תשלום בעייתי בעולם העסקים?
הבעייתיות של שימוש בצ'קים היא כיוון שהם נמסרים לרוב לתאריך עתידי, בחלק גדול מהמקרים ליום שהוא אחרי קבלת המוצר או השירות שעבורו משלמים. על כן, במידה ואין כיסוי פיננסי לצ'קים הללו, הם לא יכובדו בבנק ויחזרו לידיו של ספק השירות או המוצר.
יש היום כמה חברות המספקות שירות של בדיקת צ'קים של לקוחות עבור בעל העסק לפני שמתבצעת העסקה, אך רוב העסקים עדיין לא עושים שימוש במערכת של חברות כאלו ונתקעים לאחר מכן עם צ'קים חוזרים וללא תשלום בפועל.
מה עושים כאשר יש צ'קים חוזרים לעסק?
עסק שמקבל מהבנק הודעה על צ'קים שחזרו ללקוח שלו צריך לפעול על פי הקבוע בחוק כדי שלא לפגוע בזכויות שלו כנושה מול חייב. מומלץ לנסות וליצור קשר טלפוני עם החייב לגבי העניין ולבקש שיגיע לפרוע את החוב שלו. בחלק מהמקרים מדובר אכן על מצב זמני של החייב שהיה במצוקה כלכלית ולכן הצ'ק לא כובד והפתרון קל ונוח.
ברוב המקרים גביית חובות מלקוחות עסקיים מורכבת יותר ויש קושי לאתר את החייב או לשכנע אותו לבוא ולפרוע את החוב שלו. מומלץ לשלוח מכתב רשום אל החייב מטעם בית העסק ועדיף לעשות זאת באמצעות עורך דין לגביית חובות שיודע איך לאתר את החייב ואיך לכתוב במסגרת החוק את המכתב הפונה אליו.
בחלק מהמקרים החייב ידאג לתשלום החוב שלו בתוספת שכר טרחת עורך הדין ובמקרים אחרים הוא יבחר שלא להגיב או להתנגד מכל סיבה שהיא לפנייה אליו בעניין גביית צ'קים חוזרים שמסר ללא כיסוי. במקרה הזה העורך דין יפנה אל שירותי ההוצאה לפועל כדי להמשיך בתביעה מול החייב.
איך גובים צ'קים חוזרים בהוצאה לפועל?
גביית חובות בהוצאה לפועל מתחילה בפנייה של משרד עורכי דין לגביית חובות ללשכת הוצאה לפועל באמצעות טופס שמיועד לכך. לטופס מצרפים מסמכים רלוונטיים לעניין, את הפנייה שבוצעה אל החייב ופלטים של הצ'קים שחזרו מהבנק.
בעל הצ'קים ישלם אגרה בשיעור של 1.25% מסכום הצ'קים החוזרים וסכום זה מתווסף לחוב של החייב כלפיו. כלומר החייב יישא בפירעון תשלום זה גם כן.
השלב הבא הוא הפעלת סנקציות שונות כנגד החייב במסגרת של גבייה משפטית מול רשות ההוצאה לפועל. בין הסנקציות הללו יש אפשרות של מתן צו עיכוב יציאה מהארץ, הקפאת רישיון נהיגה, דרישה לעיקולים על חשבונות החייב, שעבודים ועוד. השלב הבא יכול להוביל לדרישה של מאסר החייב בבית הכלא.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין גביית חובות בתל אביב אשר מעניקה שירות משפטי מבוסס הצלחה בלבד. בצורה זו, הסיכון שואף לאפס ושכר הטרחה משולם מתוך החוב.