נהיגה בשכרות מסכנת את כל משתמשי הדרך כולל הנהג עצמו והיא סיבה גבוהה מאוד לתאונות דרכים קטלניות בישראל. בשל כל זאת משטרת ישראל ומערכת המשפט החמירו בשנים האחרונות את האכיפה והענישה של נהגים אשר נתפסים נוהגים בשכרות אפילו בפעם הראשונה.
אחת מעבירות התנועה שזוכות לתשומת לב רבה ופעילות אכיפה מוגברת בכבישי הארץ היא זאת של נהיגה בשכרות. מדובר על עבירה בה הנהג מסכן לא רק את עצמו או יושבי הרכב שלו אלא את כל מי שנמצאים בדרכו. זאת גם הסיבה לכך שיש תאונות קטלניות כה רבות בשל נהיגה בשכרות.
משטרת ישראל מנסה לצמצמם את התופעה באמצעות אכיפה מוגברת בעיקר בשעות הלילה ובסופי השבוע. בדרך כלל האכיפה מבוצעת על ידי ניידת משטרה שעוצרת נהגים היוצאים ממקומות בילוי ליליים בהם יש סבירות גבוהה ששתו משקאות משכרים.
נהגים אלו מתבקשים לעבור בדיקת שכרות באמצעות מכשיר שנקרא ינשוף ותפקידו למדוד את האלכוהול בגופם ולא לעבור את הרף שקבע החוק ועומד על 240 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף. מכיוון שיש רצון ליצור הרתעה ולהוריד מהכביש נהגים מועדים לפורענות כבר מגיל צעיר, הרף עבור נהיגה בשכרות בקרב בני נוער וצעירים (נהגים חדשים) עומד על 50 מיקרוגרם בלבד.
האם מותר לסרב לבדיקת ינשוף?
אולי זה יפתיע אבל מותר לסרב. במידה ויש לכם סיבה רפואית לכך או שיש לכם כל סיבה אחרת, אתם רשאים לסרב.
השוטר יכול להחליט אם לבצע לכם בדיקת מאפיינים (צעידה עקב בצד אגודל, צעידה בקו ישר, נגיעה עם האצבע באף וכן הלאה) או לשחרר אתכם. כל זאת כמובן לאחר שתקבלו דו"ח וזימון לדין על כך שסירבתם לעבור את הבדיקה. דו"ח זה הוא למעשה הודאה באשמה שלכם ולכן סביר מאוד שתיענשו בחומרה על כך. על כן, כדאי מאוד לעבור את הבדיקה בכל מצב ולא לסרב לה. גם במרבית המקרים יתברר לכם שאתם תחת הרף ולא הייתה באמת סיבה לסרב לכך.
מה הענישה על נהיגה בשכרות?
במידה ונכשלתם בעת ביצוע בדיקת ינשוף כדאי לכם ליצור קשר עם משרד עורכי דין לתעבורה. תוכלו לקבל ייעוץ משפטי ספציפי למקרה שלכם ולאחר מכן ייצוג משפטי במידת הצורך. הענישה על עבירה ראשונה של נהיגה בשכרות היא בד"כ שלילת רישיון מנהלית של עד 30 יום ולאחר מכן שלילת רישיון לשנתיים, קנס כספי של כמה מאות שקלים, צבירת 10 נקודות ומאסר על תנאי למקרה דומה בטווח של שנה בד"כ.
נהיגה בשכרות בפעם השנייה או נהיגה בשכרות בפעם השלישית כבר יובילו לענישה חמורה הרבה יותר ואף למאסר בפועל, בעיקר אם יש על תנאי נגדכם. יש הבדל גדול מאוד בין אישום שלכם בפעם הראשונה או מעבר לכך.
כאשר מדובר על נהיגה בשכרות בפעם הראשונה, יש התחשבות בכך ואם אין לנהג עבר בעייתי של עבירות תנועה יש אפשרות תמרון גבוהה יותר לעורכי הדין שלו לערער על תקינות בדיקת הינשוף, תפעול המכשיר ההליך שבוצע וכן הלאה. כמו כן יש אפשרות לשנות את האישום לנהיגה תחת משקאות אלכוהוליים, אשמה שהענישה עליה קלה הרבה יותר (עד 3 חודשי שלילה וקנס כספי נמוך יותר).
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי, עורך דין לענייני תעבורה בחיפה, אשר מייצג חשודים ונאשמים בפריסה ארצית.