עריכת הסכם ממון היא צעד מבורך עבור זוגות לפני או אחרי חתונה ואף עבור ידועים בציבור. ההסכם מסדיר את הבעלות על רכוש (הון, נכסים וכו') כדי שבמקרה של פרידה או גירושין, אפשר יהיה להגיע להסכמות מהירות וללא מאבקים מיותרים. אם אתם חושבים על עריכת הסכם ממון, כדאי שתכירו את הנושא טוב יותר.
הסכם ממון נתפש בעבר כהסכם של בעל אינטרס כלשהו המעוניין להגן על כספו ורכושו לפני נישואין, דבר שיוצר תגובת "אנטי" חזקה מהצד השני במערכת היחסים. קשה היה להסביר מהו ההסכם, מה היתרונות שיש בו ולמה הוא כדאי לשני הצדדים. בשנים האחרונות יש כבר הבנה גדולה הרבה יותר לחיוניות של הסכם ממון בין בני זוג לפני נישואין או אחרי חתונה ואף בין ידועים בציבור. על כן חשוב לדעת היטב על מה מדובר ואז קל יותר להבין את החשיבות והיתרונות שיש בהסכם שכזה.
7 דברים שכדאי לדעת על הסכם ממון
- מדוע צריכים הסכם ממון – בני זוג שאינם במעמד זהה בכל הקשור לרכוש ונכסים ולא רוצים שבמקרה פרידה הצד השני יקבל חצי מהרכוש שלהם עורכים הסכם ממון. ההסכם מסדיר את העניינים הפיננסיים בין בני הזוג ויוצר הפרדה רכושית.
- מה כותבים בהסכם ממון – הסכם ממון מקצועי אמור לכלול בעלות בנכסים שכל צד מביא לפני הנישואין, בעלות בנכסים שמגיעים אחרי נישואין בדרך של מתנה או ירושה והתייחסות לנכסים שצוברים יחדיו. כמו כן יש התייחסות לחשבונות הבנק של שני הצדדים, השתתפות בהוצאות הבית, תשלומי מזונות במקרה של פרידה וכן הלאה.
- הסכם ממון לפני נישואין – המצב האידיאלי בעיקר עבור הצד "החזק" יותר מבחינה רכושית במערכת היחסים אבל לא רק. גם לצד השני הדבר מבטיח שקט והבעת אהבה, דבר שיחזק את מערכת היחסים והאמון של הצד השני. כמו כן הסכם לפני נישואין אפשר לאשר באמצעות נוטריון וללא בית המשפט ולכן התהליך זול ומהיר יותר.
- הסכם ממון לאחר נישואין – פחות מקובל אך תמיד אפשרי לערוך הסכם לאחר החתונה. יש צורך כמובן בהסכמה של שני הצדדים וסיבה טובה לעשות זאת. רק בית משפט יכול לתת תוקף משפטי להסכם שכזה.
- הסכם ממון בין ידועים בציבור – הסכם זה מוכר בתור הסכם לחיים משותפים ואינו נעשה מכוח יחסי ממון. בשל כך אין חובה להחתים נוטריון או את בית המשפט כדי לתת לו תוקף משפטי שכזה. עם זאת רצוי לבקש את אישור בית המשפט כדי "לחזק" את ההסכם טוב יותר למקרה הצורך בעתיד.
- מי עורך הסכם ממון – מבחינה טכנית כל זוג יכול לערוך הסכם ממון ולחתום עליו. לאחר מכן יגישו אותו לנוטריון או בית המשפט לקבל תוקף משפטי עבורו. לא כדאי לעשות זאת ועדיף לשכור את שירותיו של עורך דין משפחה שבקיא בתוכן והסעיפים השונים שחובה שיהיו בהסכם ממון ויבטיחו שהוא ערוך בצורה מקצועית וברורה למקרה הצורך.
- כמה עולה הסכם ממון – העלות משתנה בין משרדי עורכי דין שונים אך הסכם ממון סטנדרטי יעלה בד"כ 2500-4000 ₪ ואילו הסכמים מורכבים יותר עם ירידה לפרטים רבים יעלו גם עד 10000 ₪. כל מקרה לגופו של עניין.
קיימים בניכם לבין בת הזוג הבדלים משמעותיים של רכוש, הון ונכסים? תשבו לשיחה ותיזמו עריכת הסכם ממון הוגן לטובת כל הצדדים. לעתים מדובר בהחלטה בעלת משמעות לכל החיים.
המאמר נכתב בשיתוף עם Family Legal – עורך דין משפחה בתל אביב אשר מעניק ליווי, ייעוץ וייצוג משפטי ללקוחות בפריסה ארצית מהצפון ועד הדרום.